Nutella wycofywana ze sklepów. Koniecznie zobacz dlaczego!

Nutella wycofywana ze sklepów. Koniecznie zobacz dlaczego!

Główny składnik Nutelli może wywoływać raka. Podanie tej informacji sprawiło, że popularne masło czekoladowo-orzechowe znika z półek sklepowych w całej Europie.

W maju ESA (European Standards Agency) ostrzegała, że mogą w niej być zawarte rakotwórcze substancje, powstające przy podgrzaniu oleju palmowego do temperatury powyżej 200 stopni Celsjusza.

Olej palmowy to jeden z głównych składników Nutelli, nadaje jej delikatną konsystencje, a także wydłuża życie półek sklepowych – jak mówi The Sun.

Ferrero, producent Nutelli, odpiera zarzuty jako by miała powodować raka, stosując kampanię reklamową. Włoska korporacja zapewnia swoich klientów, że decyzja o pozostawieniu oleju palmowego w składzie, zostaje podtrzymana.

– Stworzenie Nutelli bez oleju palmowego spowodowałoby powstanie gorszego zamiennika oryginalnego produktu, to byłby krok w tył – powiedział dyrektor handlowy Ferrero, Vincenzo Tapella.

Nutella

Użycie oleju słonecznikowego lub oleju z pestek winogron znacznie zwiększyłoby cenę produktu. The Independent podaje, że korporacja nie odpowiedziała na zapytanie dotyczące sprzeczności w ocenie szkodliwości produktu.

Nutella jest wiodącym produktem korporacji i generuje 20% całej sprzedaży. Ferrero zużywa około 185 000 ton oleju palmowego rocznie.

EFSA nie zaleciła by produktu nie spożywano i poinformowała, że więcej badań musi zostać przeprowadzonych aby można było dojść do pełnych wniosków. Światowa organizacja zdrowia oraz U.N.Food ostrzegały przed ryzykiem jakie niesie ze sobą olej palmowy, ale jedynie zalecili ludziom by go nie spożywali.

Poprzez wysoką temperaturę olej traci swój naturalny czerwony kolor oraz zapach. Ferrero zapewnia, że w wykorzystywanym przez nich procesie przemysłowym, olej nie osiąga temperatury 200 stopni Celsjusza.

– Olej palmowy stosowany przez firmę Ferrero jest bezpieczny ponieważ pochodzi ze świeżo wyciskanych owoców i jest obrabiany w kontrolowanych warunkach temperaturowych – powiedział Tapella. 

 

Enrico Brivio, rzecznik komórki ds. Zdrowia i Żywności w Komisji Europejskiej, powiedział, że wytyczne co do stosowania oleju palmowego będą ogłoszone z końcem 2017 roku.

Dr. Helle Knutsen, wchodząca w skład panelu EFSA badającego olej palmowy, powiedziała:

– Jest dowód na to, że glycidol jest genotoksyczny i rakotwórczy, dlatego nie ustalono żadnego poziomu bezpieczeństwa dla GE.

Wiele sklepów we Włoszech zbojkotowało Nutellę w trosce o bezpieczeństwo.

Źródło: opposingviews.com

Chcesz więcej ciekawych artykułów? Polub nasz fanpage!

Komentarze